4. maaliskuuta 2011

Puutarha esiin!

Puutarha oli ollut 15 vuotta hoitamattomana. Lupiinia kasvoi kaikkialla ja pajukko oli levittäytynyt melkein portaille. Puita oli paljon. Piha oli pimeä, märkä ja sammaleinen. Vanhat marjapensaat olivat kaatuneet maahan. Pensaat rehottivat tai kituivat pienten kuusten keskellä. Pihatien keskellä kasvoi sammalta.Muutimme taloon 3 kuukauden remontin jälkeen maaliskuun lopussa 2009. Huhtikuu ja toukokuu olivat mielenkiintoista aikaa pihalla. Puutarha oli kuin aarrejahtia ilman karttaa. Mistä tahansa saattoi löytyä mitä tahansa vanhoja kasveja. Raivausta, raivausta ja raivausta. Kasveja löytyikin! Paljon. Ja niitä tuli koko ajan lisää kevään edetessä. Esikkoja siellä täällä, helmililjoja, narsisseja, kuunliljoja, tummanpunainen pionikeskittymä, tulikellukka, harjaneilikoita erivärisinä jne. Pensashanhikkia ja vuorenkilpeä. Erilaisia kivikkokasveja. Pensaita löytyi kuusien ja pajujen seasta. Angervoja, kuusama, kanukka, erilaisia ruusuja, koristevadelma...

Hyötykasvejakin oli. Raparperi pilkotti maasta tummanpunaisena heti kun lumet vähänkin väistyivät. Mahtavaa! Marjapensaiden pelastaminenkin alkoi karsimalla niistä lahonneet oksat ja  nostelemalla terveet oksat varovasti tuen varaan. Marjapensaista tunnistin heti karviaiset ja mustaherukan. Kaksi pensasta tai paremminkin muutama oksa jäi vielä arvoitukseksi. Ne ilmenivät punaherukaksi ja valkoherukaksi. Puutarhassa oli myös vanha omenapuu. Lehtiä siinä ei ollut kuin yhdessä haarassa muutama, mutta ei vanhaa omenapuuta saa yrittämättä kaataa. Omenapuu kaadettiin jo seuraavana kesänä.Silloin kaadettiin muutama koivu ja yksi mänty.Kesä vierähti puutarhassa, joka alkoi näyttää jo selkeämmältä. Millainen se on ollut kukoistuksessaan? Mitä täältä vielä voisi löytyä? Miten kasvit tulisi ryhmitellä, jotta vanha puutarha pääsisi taas oikeuksiinsa? Kasveja ei tarvinnut ostaa, ainoastaan ryhmitellä. Nurmikkoa ei ollut. Pensaita piti leikata rajusti, jotta ne sai pelastettua. Ennen tukeutuivat mm. viereisiin kuusiin.
Edellinen omistaja sai talon perinnöksi vanhemmiltaan. Emäntä oli hänen kertomustensa mukaan ollut "puutarhaihminen". Perunapeltoja oli ollut ainakin kolme tässä 2000m2 tontilla ja muutakin oli viljelty.

Ensimmäiset salaatit saimme omasta maasta jo ensimmäisenä kesänä. Raparperista teimme monta kiisseliä ja piirakkaa. Innostus oli kasvava!

Takaraivossa jyskytti salaojien ja sadevesijärjestelmän remontointi. Ennen sitä ei kannattanut talon ympärille tehdä mitään. Saimmekin remontin tehtyä heti syksyllä. Syyskuussa istutimme vielä nurmikon joka ehti itää ennen pakkasia. Alastonta.Puutarha näytti jo tuntui jo omalta. Maata muokattiin pienellä telakaivurilla. Olin pelastanut kasveja myöhempää sijoittelua varten. Tulppaaneja ja muita sipulikukkia istutettiin syksyllä 2010 muutama sata. Lisää kukkapenkkejä talon lähelle, pensaiden sijoittelua alastomille alueille, kasvimaan laajennusta.. Nautiskelua.

Niistä on kesä 2011 tehty.


Muutamia tunnelmia ensimmäiseltä talolliselta kesältä..
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viestisi ilahduttaa aina!