30. huhtikuuta 2011

Serpentiiniset kiitokset!

Kiitos teille armaiset vierailijat ja lukijat!

Blogia on tarkasteltu paljon enemmän kuin kuvittelin näin lyhyessä ajassa. Ehkä joku on jopa palannut blogini pariin uudestaan. Haluan, että saatte täältä ideoita ja huomaatte myös miten ei kannata tehdä. Blogi on tehtävänsä täyttänyt, jos yksikin saa inspiraation johonkin.

Suunnitelmia on koko kesälle. Suurin osa kohdistuu pihan muokkaukseen ja kasvien siirtelyyn. Ensimmäinen kesä, jolloin ehtii miettiä pihan rakennetta ja toimintoja. Nyt hetki jo pihalla steppailtu (v. 2009 alk.), joten on näkemyksiäkin.

Kesän aikana olisi tarkoitus ainakin:
- tasoitella nurmikon alustaa (toukokuun alku)
- kylvää nurmikkoa (toukokuun loppu)
- siirtää pensaita pensasaidoiksi ryhmistä (toukokuu)
- maalata olohuoneen lipasto ja keinutuoli (toukokuu)
- ruuvailla keittiökaappien oviin magneetteja (kesäkuu)
- poistaa osa maalista pönttöuuneista ja maalata ne (kesäkuu)
- tapetoida tai maalata tytöille oma huone yläkertaan, nyt meidän makuuhuoneena TAI laajentaa meille toista makuuhuonetta vintille (elokuu-syyskuu)


Työtä siis luvassa. Lisäksi olisi mentävä ihan oikeisiin töihin kesäkuuksi ja elokuusta alkaen. Kotiäitiys on nyt loppu. Onneksi on koti-iseys muutaman kuukauden. Ja juhlalla tämä kaikki nyt alkaa..

Hywää Wappua 2011!


28. huhtikuuta 2011

Maansiirtokone, terminaattori..

Muutama päivä vierähtänyt taas pihahommissa! Kiitos pienemmän tyttösen pitkien päiväunien. Ja auringon! Maata on tasoittunut mukavasti nurmikkoa varten ja uusi kukkapenkkikin, tai hienosti sanottuna istutusalue, on syntynyt. Siinä on nyt kolme koivuangervoa ja lisäksi liljoja ja varmaan syksyllä istutan valkoisia ja keltaisia krookuksia tms.

Siinä sivussa pihasuunnitelmakin on valmistunut. Ihan lyijykynällä. Ihan aaneloselle. A4 on vaan taitettu tontin muotoon ja vähän väritelty kukkia. Suurin osa kasveista on ollut näillä sijoillaan kymmeniä vuosia, mutta muutamia siirtoja tulee.  Eniten suunnitelma auttaa hahmottamaan pihan toimintoja, kasvit löytävät paikkansa vähitellen. Mittasuhteet on tietty väärin, mutta näkeepähän suunnilleen mihin mikäkin vois tulla. Yksi kerrallaan kun toteuttaa muutoksia, niin suunnitelma elää ja tarkentuu.


Muutamia kysymysmerkkejäkin suunnitelmapaperilla on. Mitä laittaa talon itäpuolelle keittiön ikkunan alle?!? Lumethan siihen mätkähtää joka kevät. Aurinko paistaa vain aikaisin aamulla, jos silloinkaan..

26. huhtikuuta 2011

Pihalla pihalla


Koko pääsiäinen vierähti ulkona. Suunniteltiin grillipaikkaa ja sen paikkaa, nurmikon istutusta hiekka-alueille ja tietysti kasvimaan laajennusta. Pihan järjestys on vielä ihan hahmottumaton. Piha oli niin kauan hoitamattomana, et nyt oli pakko leikata melkein kaikkea ja siistiä rankasti. 
Suunnittelemme rintamamiespuutarhan perustamista avaran pihan tilalle.

Liiteriäkin siivottiin. 
Se on jännää puuhaa, kun sinne on vaan törkätty kaikkea kiinnostavaa ja nyt saa niitä ottaa esiin! 
Kaikki ämpärit ja muut astiat(?) ovat tästä talosta löytyneitä. Ruohosipuli on jo innostunut keväästä.


Ensin en ajatellut orvokkeja tänä vuonna laittaa, mutta ei ole kevättä ilman kevätkukkia!

18. huhtikuuta 2011

Kevät yllätti autoilijat

Tuntuu että muutamana päivänä on lumikasat huvenneet puoleen. Siellä, mihin lunta on oikein kasattu, on vielä isot kasat, mutta muualta loput sulavat todennäköisesti vielä tänään. En muista että viime keväänä tahti olisi ollut näin hurja! Olen täysin unohtanut että esim. tulppaanit, päivänliljat ja pionit työntyvät jo näin aikaisin maasta.

Tammikuussa aloitin pihasuunnitelman teon, eikä se ole vieläkään valmis. Luulin, että tässä olisi vielä aikaa vaikka kuinka. Kevät yllätti taas. Maanmuotoilua ja kivi- ja tiilimuurin tekoa olisi luvassa. Ne kaipaavat eniten suunnittelua. Muurien tekemiseen menee eniten aikaa ja tarvitsemme todennäköisesti maanmuotoiluun jonkin koneen ja kuljettajan.. Kuistin eteen haluaisimme muutaman laatan ja pihapolku routimattomaksi maiden vaihdolla ja routasuojauksella. Polun alla menee jossakin kohtaa sähköjohto talosta piharakennukselle, joten sekin kannattaisi uusia samalla kun polkua kaivetaan. Pinnoitteeksi tulisi joku sora tms., mikä ei kulkeudu sisälle kengissä. Hiekkashow on nyt mahdoton. Kivituhka olisi mieluinen ja perinteinen, mutta kulkeutuuko se sisälle? Ja pysyykö se liian märkänä?

Toinen iso hanke on piharakennuksen pelastaminen. Liiterin osalta perustukset ovat täysin liiterin sisäpuolella, irti seinistä. Saunan puolella ei juuri vikaa ole. Sauna on täysin alkuperäisessä kunnossa.Piharakennuksen alle pitäisi kaivaa iso monttu ja täyttää soralla, tehdä salaojat ja uudet perustukset. Liiterin seinät ja perustukset vaeltelevat joka kevät, ihme että rakeenus on noinkin ehjä. Suuri ongelma kunnostamisessa on se, että rakennus pitäisi nostaa ilmaan! Jospa joku lottovoittaja ilmoittautuisi?! Ennen kuin päätämme piharakennuksen kohtalosta, ei kannata sille puolelle pihaa tehdä mitään. Plääh.

15. huhtikuuta 2011

Mäntyä päin mäntyä

Saimme mäntylipaston. 

Siitähän ne positiiviset ongelmat sitten alkoivat. Lipasto on ihan pakko maalata, mutta millä värillä? Ensin ajattelin valkoista, mutta nyt tuntuu ettei sitä ainakaan valkoiseksi pidä maalata. Mäntylipasto paljasti lattioidemme kirjavuuden... Lattioiden maalaus tulee varmaankin ajankohtaiseksi kun aloitamme yläkerran remontin ensi keväänä. Yläkerrassa on toisen huoneen lattia maalattu vanhahtavalla punaisella, joten siitä on helppo jatkaa. Punainen lattia ei jää punaiseksi. Kovin moni väri ei lattiaan käy, ainakaan näistä. Värit ovat vielä mietinnässä! Ja onko kaikki lattiat oltava samanväriset? 
Tuskin. 
Ihania värejä vaan on liikaa!

13. huhtikuuta 2011

Se on täällä!!!

Kevät.

Punaisia pieniä sormenpäitä! Raparperi työntyy jo esiin lumesta. Tulee aina aikaisin ja kasvaa kuin salaa lumen alla. Mistä se voi tietää että on huhtikuu? Mistä mitkään lumen alla olevat kasvit voivat tietää keväästä?Joku syksyllä istuttamani aikainen tulppaani on jo viisisenttinen! Lajiketta en tiedä, enkä muista milloin niiden pitäisi nousta maasta, en edes muista mitä kaikkia muita sipulikukkia istutin. Käsitykseni mukaan tulppaanit nousevat vähän myöhemmin...? Viime syksynä taisin istuttaa ainakin neljää tulppaania ja muutamaa lehtolaukkaa, ehkä vaaleanpunaista ja keltaista.Syksyllä aion istuttaa paljon krookuksia pihapuiden ympärille, koska ne alueet sulavat aina ensimmäisenä! Nyt vanhan emännän istuttamat krookukset paljastuivat niin myöhään, etteivät viime keväänä ehtineet edes kukkia, oli jo ilmeisesti liian kesä.

Esikotkin kaivon luona virittelevät lehtiään. Uskomatonta, vaikka joka kevät se tulee. Lunta on vielä paljon, ainakin siellä mihin sitä on oikein kasattu.


Anopin kanssa juteltiin eilen perenna-asioita, heillä kun vanha piha myllätään tänä kesänä salaojaremontin takia. Heti kun maa on sula, teen perennaretken ja haen sieltä pois kaikki mitkä jaksan kaivaa. Peräkärry siihen kyllä tarvitaan. Kultapalloa, vanhoja akileija-lajikkeita, liljoja, valkovuokkoa, ruiskukkaa. Pensaitakin olisi. Suunnitteluahan se taas vaatii, että mihin ne sitten. Mutta ei ainakaan kaivurin alle.

Kevät on omakotiasujan parasta aikaa. Odottelua, mutta ihanaa sellaista.

6. huhtikuuta 2011

Vähitellen asusteet paikoilleen

Nyt kun lähes kaikki seinäpinnat ovat lopulliset, eli toistaiseksi voimassa sellaisenaan, voi alkaa miettiä yksityiskohtia. Tähän asti talossa on ollut vain välttämättömiä käyttötavaroita esillä. Hyllyjäkään ei ole asenneltu juuri mihinkään. Röykkiöitä on siellä täällä kun tavarat eivät ole vakiinnuttaneet paikkaansa.

Remontin alussa 2009 pakkasimme jälkikäsittelyä varten pahvilaatikoihin vanhoja purkkeja; peltisiä ja lasisia, vanhoista lehdistä leikattuja mainoksia, keittiötavaroita, ompelutarvikkeita yms. Vintillä on säilössä myös muutamia vanhoja matkalaukkuja, jotka odottavat puhdistusta ja paikkaansa.

Ihanaa saada kaikkea vähitellen näkyviin. Kellarissakin odottaa vitriinikaappi, isovanhempieni v. 1948 saama häälahja, museotavaroita hyllyillensä.

Kuvan purkit on ostettu Virosta kirpputorilta ja toimivat esikoisen pulpetilla kynätelineinä varsin hyvin.
Viikonloppuna meille on tulossa perintöhuonekalu. Onneksi sille on paikka jo valmiina! Tosin tällä hetkellä sen paikalla on hoitopöydän alaosa, joka pitäisi markkinoida jollekin odottavalle pariskunnalle.
Alaosa sisältää kuopuksen vaatteet, joten vaatteille pitäisi löytää paikka mielellään yläkerrasta. Esikoisen vaatekaappiin ei mahdu. Ehkä tässä siis joutuu taas vaihtamaan kaappeja kolmenkerroksen välillä. Huh.

Varmaan pari pinoa ja röykkiötä pääsee piiloon uuden huonekalun suojiin. Senkki tai lipasto, mikä nyt onkin, on puuseppä -pappani tekemä joskus 60-70-luvulla. Teak-viilua se kai on, en ole nähnyt kuin kuvassa, mutta kun muille ei mahdu, meille onneksi mahtuu!

Kampauspöydälle siistimpi olemus


 Taloon jäi edellisen asukkaan jäljiltä hänen äitinsä vanha kampauspöytä. Pöytä huojui ja oli epäsiisti. 
Vetimet eivät pysyneet kiinni.  Laatikko keskellä ei kulkenut ja ovet repsottivat.
Rahi oli muuten kunnossa, mutta vihreäraidallinen verhoilu näytti epäsiistiltä.
Pienellä fiksailulla kokonaisuudesta saatiin siisti ja sisustukseen paremmin sopiva.Talosta löytynyttä osa 3

Teimme kevättä pihalla heitellen lunta paikasta toiseen. Ainakin henkisesti se auttaa, kun lumikasat pienenevät ja piha tasoittuu. Todellisuudessa en tiedä kuinka paljon tämä höyryäminen tässä vaiheessa kevättä ja lumien sulamista nopeuttaa.

Muistin yhtäkkiä ulkona touhutessani, että liiterin katossa roikkuu edelleen kaksi "maitotonkkaa". Näyttivät maasta katsottuna hirveän suurilta. Otimme tonkat alas. Vanhoja pönttöjähän ne on! Toisessa lukee kyljessä HELSINKI ja yläosassa molemmissa Leverhusen. Mitähän lie olleet ennen vanhaan? Onko kellään tietoa tai arvelusta? Haisevat sisältä melko voimakkaasti navetalta. Korkeutta pöntöillä on noin 70 senttiä.

Pesun jälkeen saattavat päästä jopa sisätiloihin, tai ainakin johonkin esille. Eikös näihin voisi laittaa pihlajasta karsittuja oksia, kun niitä on kuitenkin piha täynnä?

4. huhtikuuta 2011

Lastenhuone

Tällaiseen harmaaseen päivään sopii kuvat aurinkoisen värikkäästä lastenhuoneesta. Olkaapa hyvät!


Vaatekaappi on tehty lisäämällä lyhyt tanko hyllyjen tilalle tavalliseen vanhaan viilukaappiin. Tyttösen mekot mahtuvat 110/116 senttisinä juuri ja juuri henkariin paitojen sekaan. Taitaa olla pyykkikori täynnä, kun on aika vähän vaatteita kaapissa.

Itsellenikin haluaisin näin värikkään vaatekaapin!

2. huhtikuuta 2011

Kuistille värisuunnitelmaa

 Kuistin värit ovat mietityttäneet pitkään. Toisaalta haluaisin maalata alkuperäiset tummat paneeliseinät kermanvalkoiseksi, mutta toisaalta se hävittää paljon alkuperäistä. Sama tilanne on yläkerran portaikossa. Monissa blogeissa vaan on nii-in ihania valkoisia kuisteja ja portaikkoja! Kuistille eksyy nyt jostain syystä punaista, oranssia ja ihan vähän vihreääkin. Vaaleaa haluaisin, mutta tummien seinien kanssa en osaa sitä yhdistää. Täytyy keväämmällä suursiivouksen yhteydessä testailla.
Jos sisustaisi sen pelkällä valkoisella ja beigellä!!

Lattia on öljytty mäntylauta (lue: kirjavan vaalea). 
Lastenrattaat ja yhdistelmävaunut pitävät kuistin takuulla ei niin seesteisenä...

Talosta löytynyttä osa 2

Olen laittanut lähes kaikki talosta löytyneet astiat tai muut keittiötavarat esille. 
Suurin osa pitää kukkia hengissä.
Herneitä aloittelemassa kasvukautta


Alkuviikosta kylvetyt herneet ovat alkaneet itää.


Jospa sitä tästä innostuneena laittaisi muutakin itämään. Suunnitelmia kasvimaasta ja idätyksistä olen tehnyt pitkin talvea. Nyt huhtikuu hiipi niin varkain että olen auttamattomasti myöhässä taas! Vihreä huone keittiön vieressä sopisi idätykseen parhaiten. Eniten tilaa ja valoa sopivasti. Pöytä vaan puuttuu, kun ikkunalautaakaan ei siellä ole. Liiterin tutkimusmatkalta saattaisi löytyä ainakin joku idea. Myös sellaista puista varastohyllyä olen mietiskellyt ikkunan eteen. 

Jos nyt ensin hankkisi multaa ja siemeniä, maitopurkin pohjat kyllä pursuaa jo kaapista. 
Eiköhän paikka istutuksille johonkin järjesty!