4. syyskuuta 2013

Lainausta

Pakko lainata www.rintamamiestalo.fi -sivuston kirjoitusta nimimerkiltä "matrismik":

"Jos järjellä ajattelee ja katsoo tämän päivän rakentamisen tasoa, alkaa alkuperäinen rintamamiestalo olla jo melko vähä riskinen. Siinä ei ainakaan maksaa sitä että "on niin uusi että ei pitäisi olla mitään ongelmia". Kiire, kilpailutus, pitkät alihankinta ketjut, urakoiden pilkkominen niin pieniin osiin että kukaan ei enää tiedä varmaksi mitä on työmaalla tehty ja onko tehty oikeassa järjestyksessä.

Tuttu kirvesmies ei suostunut laittamaan märkiä villoja seiniin, sai lähteä työmaalta kommentein "no joku toinen ne villat seiniin laittaa..". Rintamamiestalot on aikanaan rakennettu itselle omin käsin tunteja laskematta, usein rakennettu tontille luontaisesti kuivinpaan kohtaan ja se märempi maa säästetty viljelyksille. Nykyään talot rakennetaan just siihen kohtaan ja niin isoina kuin rakennusoikeus ja naapurien rajat antaa myöden, sen on ihan sama millainen maapohja sattuu olemaan talon alla, viljelyksiä ei kukaan enää tarvitse välttämättä.

Uusissa taloissa pinnat ovat toki siistit ja kunnossa, kukaan ei enää muista kuinka rakennusaikana ikkunoiden paikoilla olleet muovit sai lähteä kun raksamiehillä oli kuuma sisällä (eli sai sataa sisään ikkuna aukoista kenenkään piittamatta ja mitä siitä seuraa selviää aikaisintaan n. 5-10 vuoden päästä). Pääkaupunkiseudulla tontit alkavat olla niin pieniä talojen ympärillä että ruohonleikkuria ei tarvita, mutta kun terassilla kompastuu ollaan naapurin puolella.

Itse en suostunut maksamaan tuplahintaa samoista neliöistä 90-luvulla rakennetusta omakotitalosta samassa kaupunginosassa (ja lähes puolet pienemmällä tontilla huonomalla sijainnilla), jokainen tietysti tekee niin kuin hyväksi näkee. Nykyään laatu "todistetaan" sertifikaatein kaikissa rakennusvaiheissa, esimerkiksi mitallistettu puu tehokasvatettuna on niiden mukaan parempaa kuin puu joka on kasvanut ennen apulannan keksimistä hitaasti omaan tahtiin pienin vuosikasvuin, ihanko oikeasti on näin."

2 kommenttia:

  1. Hyvin kirjoitettu! Allekirjoitan tämän täysin. Itse asun ainakin mieluummin rintamamiestalossa kuin virolaisten rakentamassa erään nimeltämainitsemattoman ruotsalaisfirman homelaatikossa. Me ostimme talomme noin 2,5 vuotta sitten täysin peruskuntoisena ja remontin myötä tarkistimme rakenteet, eikä hometta tai lahoa löytynyt mistään! Remontin teimme talon rakennustyylin mukaan ja sen ajan ratkaisuja kopioiden, esim. ottaessamme lisää lämmintä tilaa käyttöön kellarissa, teimme sinne puuttuvat rivinteeraukset. Uskon, että talo on ryhdikkäässä ja terveessä kunnossa vielä toisenkin 50 vuoden päästä. Samaa en uskalla sanoa nykypäivän pakettitaloista.

    VastaaPoista
  2. Komppaan täysin tätä kirjoitusta :)

    VastaaPoista

Viestisi ilahduttaa aina!